Mitä musiikkiterapiassa tehdään?
Musiikkiterapiassa soitetaan erilaisia soittimia, lauletaan, kuunnellaan ja kirjoitetaan musiikkia, analysoidaan laulutekstejä ja improvisoidaan. Sessioissa voidaan myös käyttää liikettä, erilaisia rentoutumisharjoituksia, mielikuvaharjoituksia, taiteellista ilmaisua esim. maalaamista ja piirtämistä sekä keskustelua. Ei ole yhtä tiettyä tapaa tehdä musiikkiterapiaa vaan interventiot suunnitellaan aina asiakkaan yksilökohtaisten tarpeiden mukaan. Musiikkiterapeutin rooli on avustaa ja fasilitoida tila jossa asiakas voi musiikin avulla löytää äänensä ja ilmaista itseään rohkeasti ja vapaasti turvallisessa sekä tukevassa ympäristössä.
Mitä on musiikkiterapia?
Musiikkiterapia on tieteeseen ja näyttöön perustuvaa toimintaa jossa musiikki toimii vuorovaikutusvälineenä, tarkoituksena kuntouttaa sekä hoitaa terveyteen liittyviä tarpeita. Nämä tarpeet voivat olla esim. kognitiiviset sekä fyysiset tarpeet, unettomuus, motoriikka, kipu, sosiaaliset taidot ja isolaatio, mielenterveyteen liittyvät tarpeet (esim. tunnetaidot, itsetunto, masennus ja ahdistuneisuus), itseilmaisu ja voimaantuminen.
Kuka voi hyötyä musiikkiterapiasta?
Musiikkiterapiasta voi hyötyä kaiken ikäiset ja eri taustoista tulevat henkilöt. Työskentelen erityisesti seuraavien kohderyhmien ja kysymysten parissa:
-
Musiikki voi olla hyvin voimakas ja eheyttävä tapa jäsentää kuolemista ja siihen liittyviä haasteita. Musiikkiterapiassa voimme keskittyä asiakkaan sekä omaisten emotionaalisiin tarpeisiin, esim. surun käsittelyyn, ahdistukseen ja masennukseen. Muokkaan ja mukautan sessiot sekä interventiot aina asiakkaan välittömiin tarpeisiin, esim. käyttämällä musiikkia kivun lievitykseen. Voimme myös luoda merkityksellisiä projekteja, esim. sydämen äänen nauhoituksia ja laulunkirjoittamista, täten luoden tilan asiakkaalle kommunikoida sekä ilmaista itseään luovalla tavalla, jättäen jälkeen viestin läheisilleen. Avustan myös kun aktiivinen kuolemisprosessi on alkanut, esim. soittamalla perheelle ja asiakkaalle merkityksellistä musiikkia, tuoden lohtua, rauhaa ja turvallisen tilan suruun. Musiikkiterapiassa voimme myös työstää omaisen surua sekä menetyksen tuomia haasteita yksilöterapiassa sekä ryhmäterapiassa vertaistukiryhmän muodossa.
-
Musiikkiterapiaan voi myös tulla kun elämä tuntuu haastavalta ja koet tarvitsevasi tukea päivittäiseen hyvinvointiin, esim. auttaen ahdistukseen, masennukseen, yksinäisyyteen ja stressin oireisiin. Luomme sinulle tilan musiikin avulla tutkia ja työstää tunteita sekä kokemuksiasi. Musiikin kautta voimme tehdä tutkimusmatkaa identiteetti-kysymyksiin, itsetunto-ongelmiin, ja vaikuttaa voimaantumiseen ja oman äänen löytämiseen.
-
Musiikkiterapiaa käytetään paljon ikäihmisten ja muistisairaiden hoitoon ja kuntoutukseen. Musiikkiterapia voi parantaa kokonaisvaltaista elämänlaatua, luoden tilan muistelulle, mukavalle tekemiselle sekä luovuudelle, masennuksen ja ahdistuksen oireille, helpottaen yksinäisyyttä ja isolaatiota. Keskitymme myös kognitiiviseen orientoitumiseen. Isossa roolissa tässä on asiakkaalle tärkeä musiikki nuoruudesta sekä elämän eri vaiheista.
-
Musiikkiterapia voi avustaa eri sairauksien hoidossa, (esim. syöpä ja kroonisesti sairaat), auttaen kivunlievityksessä ja selviytymisstrategioiden edistämisessä. Musiikkiterapiassa voimme myös selvittää ja prosessoida sairauden tuomia ajatuksia ja tunteita.